Raci cu mujdei
Ingrediente:
- 30 raci
- 1 morcov mare
- 1 ceapa mare
- 2-3 catei de usturoi
- sare
- piper boabe
- patrunjel
- 4 capatani de usturoi pentru mujdei
Mod de preparare: Punem la fiert 1 l apa cu zarzavat, sare (mai multa de cat de obicei) si boabe de piper. Lasam sa fiarba o ora. In acest timp alegem racii vii, ii spalam de mal in mai multe ape, pe fiecare parte, cu mana sau cu o periuta mica. Scoatem aripioara din mijloc a cozii impreuna cu intestinul gros, spalam din nou in cateva ape si punem racii in zeama de zarzavat clocotita. Racii trebuie sa fie acoperiti de un deget de apa. Daca nu ajunge apa de la zarzavat, adaugam apa clocotita dintr-un vas pregatit alaturi. Se fierb 15 minute, pana cand apare o crapatura intre gatul si carapacea racilor. Atunci tragem cratita la coltul masinii si lasam ca racii sa stea acoperiti 10 minute in zeama lor. Curatam usturoiul, punem sare si il pisam intr-o piulita de lemn, pana se face ca o pasta. Scoatem intr-o sosiera si adaugam zeama de raci, astfel incat mujdeiul sa fie ca o smantana subtire.