Sos rosu de raci

Posted

Ingrediente:

  • 50 raci
  • 250 g unt
  • 150 g morcovi
  • 150 g ceapa
  • cimbru
  • usturoi
  • 70 g rosii
  • foi de dafin
  • 200 ml vin alb
  • 50 ml cognac
  • 100 g telina
  • sare si piper

Mod de preparare: Zarzavaturile se spala si se curata. Morcovii, ceapa si usturoiul se taie in bucati mici si se soteaza în jumatate din cantitatea de unt. Cînd sunt sotate pe jumatate, li se adauga untul si foile de dafin. Racilor vii li se scot intestinele prin coada. Din cantitatea de raci im sfert se introduce în cratita în care au fost sotate zarzavaturile. Peste raci se toarna coniacul si i se da foc. acoperind vasul cu un capac, ca sa arda înfundat, transmitând astfel :miros de alcool legumelor si racilor. Cind flacara s-a stins, se adauga vinul. se acopera din nou si se fierb aproximativ 20 minute. Dupa ce au fiert, racii se scot din vas; la legume se adauga bulionul si esenta de oase, continuînd fierberea înca 10 minute. Rosiile se oparesc, se curata de pielite si seminte, se storc de zeama, se taie în felii subtiri si se soteaza putin cu restul de unt. Acestea se introduc în vasul cu sos împreuna cu piperul si sarea. Racii ramasi se fierb într-o oala separata. Cand fierberea este terminata, se scot cozile tuturor racilor, inclusiv ale celor fierti in sos. Cozile de raci rezul¬tate se introduc in vasul cu sos. Dupa gust se poate adauga si piper alb ca sosul sa fie mai picant. Se serveste ca atare, ca mîncare, sau cu garnitura de orez, imediat dupa ce a fost preparat.